“U zult wel denken, wat Van Gelder nu presenteert is niks bijzonders. Dat klopt. Eigenlijk is dit pagina één van het managementhandboek.” Met deze treffende woorden beëindigde Rob van Gelder zijn presentatie “Focus op full potential” tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) van Heijmans. Van Gelder, al twee jaar met pensioen na zijn aftreden bij baggeraar Boskalis, schotelde certificaathouders (Heijmans heeft geen aandelen maar certificaten) een eerste analyse voor van wat hij sinds zijn aantreden op 1 juli bij het geplaagde Brabantse bouwconcern had aangetroffen. “Heijmans zit niet in de goede hoek”, zei Van Gelder met enig gevoel voor understatement.
Een overgangsjaar had 2008 voor Heijmans moeten worden. Focus op margeherstel zou de winstontwikkeling de komende jaren een impuls moeten geven. Dit lijkt vooralsnog te mislukken. In plaats daarvan kwam de bouw- en vastgoedontwikkelaar uit Rosmalen opnieuw met zwaar teleurstellende halfjaarresultaten. Het zorgelijke is nu dat niet alleen de bouwdivisie een probleem is (probleemprojecten uit 2005), maar ook Infra en België zijn nu in de rode cijfers beland.
Duitsland is, met name bij Heitkamp Rail, ook geen onverdeeld succes.
Van Gelder maakte direct aan alle illusies een eind door de verwachtingen voor het lopende boekjaar terug te schroeven, in feite de zesde winstwaarschuwing dus. “Er zijn majeure zaken verkeerd gegaan met majeure gevolgen”. Tijdens de bava meldde Van Gelder bovendien dat hij niet kan uitsluiten dat tussentijds nog verlies op probleemprojecten moet worden genomen. Maar dit betekent niet dat ze bij oplevering geen winst kunnen opleveren.
Op weg naar realisatie van “full potential” wordt de focus gelegd op de Nederlandse markt en gaan groeiambities in België en Duitsland de ijskast in. Van Gelder zet in op drie kernactiviteiten waarin Heijmans sterke posities heeft, vastgoedontwikkeling, hoogwaardige utiliteitsbouw en installatietechniek, en infrastructuur. Verder zal een rem worden gezet op investeringen in het kader van werkkapitaalbeheersing en staat risico- en projectmanagement – daar waar Heijmans jarenlang de mist mee is ingegaan - hoog op de agenda.
Over de vertrekvergoeding de voormalig topman Hoefsloot was Olijslager overigens minder open. Na enkele vragen van de VEB kwam naar voren dat de ontslagvergoeding meer dan eenmaal vaste jaarsalaris van Hoefsloot bedroeg. Gedurende de periode dat hij aan het roer stond bleef Heijmans structureel achter bij directe concurrenten als Ballast Nedam (vernegenvoudigde in waarde) en aartsrivaal BAM (4,5 maal zoveel waard geworden). Certificaathouders hebben een fors verlies moeten slikken, maar Hoefsloot vertrekt met een goedgerande regeling.
De commissarissen, waaronder toch zwaargewichten als Sjoerd van Keulen (ceo bank-verzekeraar SNS Reaal) en Ron Icke (topman uitzendorganisatie USG People) hebben hieruit helaas geen les getrokken. Van Gelder ontvangt namelijk een zeer omstreden onvoorwaardelijk pakket van 300.000 opties met een uitoefenprijs van veertien euro en een looptijd van vijf jaar. Deze opties kan hij weliswaar de eerste twee jaar niet uitoefenen, maar de uitoefening is niet gebonden aan het realiseren van voorafgestelde targets. “Het is bijzonder dat een topman zich voor slechts twee jaar committeert aan de onderneming en dus was maatwerk nodig,”, was Olijslager’s enige motivering voor deze omstreden regeling.
Het administratiekantoor, dat ook in deze bava weer de meerderheid van de stemmen vertegenwoordigde en als vanouds weer voor stemde, ging niet in op de uitnodiging van de VEB om haar stemverklaring bij dit plan nou eens te geven. Voorzitter Carlo de Swart voelde zich niet geroepen om hierop te reageren. De VEB stemde tegen, net als nog bijna vijftien procent van het aanwezige kapitaal.